4 ting du bør vide om misbrug og behandling

Der er en stigende interesse for emnet misbrug og behandling i Danmark. Det er ikke kun et emne for fagfolk, men også for befolkningen generelt. Dette blogindlæg vil give dig et indblik i de 4 ting, du bør vide om misbrug og behandling.

1. Hvad er misbrug?

Det første du skal vide, når de kommer til misbrug og behandling heraf, er selvfølgelig, hvad et misbrug er. Det vil vi give vores bud på her: Et misbrug er enhver form for brug, der overstiger det menneskelige behov og skaber uforholdsmæssigt store belastninger for misbrugeren. Det er typisk kategoriseret ved at:

  • Påføre sig selv eller andre fysisk skade.
  • Påføre sig selv eller andre psykisk skade.
  • Koste dig selv eller andre penge.
  • Afbryde arbejdet.
  • Påføre sig selv eller andre problemer i familieforhold.
  • Skabe problemer i relationer.
  • Skabe problemer i sociale forhold.
  • Koste dig selv eller andre tid.
  • Skabe problemer i forhold til lovgivningen.

Ovenstående liste er lang, men selvfølgelig ikke udtømmende. Der kan være andre former for misbrug, end dem der er nævnt her. Dette kan være brug af stoffer, alkohol og spil, men også af sociale medier og selvskade.

2. Hvorfor opstår misbrug?

Ovenstående har givet dig et overblik over, hvad misbrug er og hvordan det behandles. Nu skal vi se på, hvorfor der sker misbrug. Misbrug er en kompleks størrelse. Der er mange forskellige årsager til, at et misbrug kan opstå. En misbrugsanalyse er en kompleks sag. Det er vigtigt at finde ud af årsagen til misbruget, fordi det er en stor del af behandlingen. Misbrug kan have mange årsager. Nogle mennesker misbruger for at fortrænge ubehagelige følelser, og andre gør det for at opnå en følelse af fysisk eller psykisk velvære.

3. Hvordan behandles misbrug?

Behandling af misbrug kan være en lang og sej proces. Behandlingen afhænger af den enkelte persons behov og af typen af misbrug. Behandlingen kan omfatte medicin, psykoterapi, støttegrupper eller andre former for behandling. Hvis du vil vide mere om misbrugsbehandling og hvilke muligheder du eller din pårørende har, så kan du læse mere om misbrugsbehandling her.

4. Hvad er de mest almindelige typer af misbrug?

De mest almindelige typer af misbrug, som vi i Danmark har er alkoholmisbrug, stofmisbrug, sexafhængighed, spilafhængighed, madafhængighed, shopping afhængighed (kaldes også populært for shopaholic) og afhængighed af sociale medier. Men i princippet, kan man have et misbrug af alt. De mest almindelige typer af misbrug er alkoholmisbrug, narkotikamisbrug og spilleafhængighed.